A pályázati rendszer változásai

8000 milliárd forint lesz a Magyarország számára lehívható támogatás a 2014-2020 pályázati ciklusban, amelynek 60%-a gazdaságfejlesztésre fordítható, míg az előző ciklusban erre a célra csupán a keret 16%-a jutott.

A pályázók számára az esélyegyenlőséget és az átláthatóságot segíti, hogy minden év végén meghatározzák a következő évi kereteket, a pályázatok benyújtását megelőzően pedig már 30 nappal ismertek lesznek a konkrét feltételek.

Az új ciklusban fontos változás, hogy az eddig jellemző vissza nem térítendő támogatások helyett az új uniós előírás szerint minden odaítélt pályázati támogatásnak bizonyos arányban tartalmaznia kell visszatérítendő juttatást is.

Lényeges módosítás, hogy a célok általánosabb megfogalmazása miatt az operatív programok koncentráltabbak lesznek, számuk a korábbi 15-ről 8-ra csökken. Ez egyben azt is jelenti, hogy több fejlesztési prioritást is átfogó pályázati forrás bevonására is lehetőség nyílik. Sőt, kifejezetten növeli a pályázati támogatás elnyerésének esélyét, ha a benyújtott pályázat a tervezett alapfejlesztésen túl egyéb komponenseket, leginkább munkahelyteremtést, energiahatékonyságot növelést vagy K+F tevékenységet is tartalmaz majd.

Az új uniós periódusban tehát a kkv-k fejlesztése, ezen belül is a munkahelyteremtés, a megújuló energiaforrások használata és a kutatás-fejlesztés támogatása kerül a középpontba.