Már 2012-ben megnyílhatnak az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások számára a GOP programjai, jelentősen nagyobb keretekkel

Remélhetően már 2012-ben is pályázhatnak az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) gazdaságfejlesztési operatív programjainak (GOP) támogatásaira az ötezer fő alatti településeken működő vidéki mikrovállalkozások. Az uniós területi lehatárolás miatt ezek a cégek eddig csak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében juthattak forráshoz.
Az ÚMVP irányító hatóságaként működő vidékfejlesztési tárca a jelenleg futó mikrovállalkozás-fejlesztési projekteket még befejezi, az e célra rendelkezésre álló keret idén amúgy is kimerülne. A jövőben a GOP-forrásokra pályázóknak kell majd nyilatkozniuk, hogy nem igényeltek ÚMVP-s támogatást. Az elképzelést már az Európai Bizottság is jóváhagyta, információink szerint az erről szóló jogszabály hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a futó Leader-programban pályázhatnak-e majd a mikro- és kisvállalkozások.