Gyakori kérdések

Kiknek érdemes pályázniuk?
Mindenkinek fontos tudni arról, hogy milyen aktuális vagy megjelenésre váró pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek segítségével vissza nem térítendő támogatáshoz juthat. Mivel több száz pályázat fut egész évben, és minden pályázat más és más típusú projektet kíván támogatni, ezért mondhatjuk, hogy mindenkinek érdemes támogatásban gondolkodnia bármilyen fejlesztési elképzelése van. Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, díjmentes pályázatfigyelési szolgáltatásunk segítségével Önnek is lehetősége lesz folyamatosan értesülni az aktuális pályázati lehetőségekről. Hírlevelünkben törekszünk arra, hogy a pályázati lehetőségeket a lehető legrövidebb formában (néhány mondatban) ismertessük. Amennyiben az elküldött pályázati lehetőség felkeltette érdeklődését, díjmentes szakmai konzultáció keretében átbeszéljük, hogy az elképzelt projektje illeszkedik-e az adott pályázathoz, esetleges másik konstrukciót ajánlunk.


Mit jelent a pályázati támogatás?
A pályázatok nyertesei vissza nem térítendő támogatásban részesülnek projektjük megvalósításához. A projektek keretében megvalósuló fejlesztések számos célt szolgálhatnak, lehet gépbeszerzés vagy akár új ingatlan építése, esetleg informatikai fejlesztés vagy alkalmazottak oktatása, minden projektötlet esetében érdemes konzultálnia szakembereinkkel az aktuális pályázati lehetőségekről.


Mi történik a pályázat beadása után?
A pályázatok benyújtását követően eljárásrendtől függően, egy vagy kétfordulós rendszerben bírálják el a támogatási igényeket. A pályázatok elbírálását követően a pályázót értesítik a támogatás elnyeréséről, esetleg csökkentett támogatás elnyeréséről, vagy elutasításáról. Néhány esetben az elutasítással egyidejűleg átdolgozási javaslatokkal látják el a pályázót, mellyel a pályázat újra benyújtását szeretné elősegíteni a Közreműködő Szervezet.
A pozitív elbírálást követően általában Támogatási Szerződés megkötése szükséges, melyhez szakértőink természetesen minden segítséget megadnak. A projekt megvalósítás időszakában valamint a projekt lezárását követően, az általában 3-5 éves fenntartási időszakban is teljes projektmenedzsment szolgáltatást nyújt a Pályázatmenedzsment Központ. Ennek megfelelően az esedékes előrehaladási jelentések, pénzügyi elszámolások dokumentációi, záró előrehaladási jelentések, valamint az éves monitoring jelentések és esetlegesen felmerülő szerződésmódosítások elkészítésében, valamint helyszíni szemlékre való felkészülésben is segítjük nyertes partnereinket.


Mikor kezdhetjük a projektet?
A projektek megkezdésére vonatkozóan minden pályázat egyértelmű meghatározást ad. A legtöbb esetben a pályázat fizikai benyújtását követően a projekt megkezdhető, de léteznek olyan pályázatok is, ahol meg kell várni a végeredményt és csak azután kezdheti el a pályázó a fejlesztést. Utóbbi támogatások esetében tapasztalatunk révén mindig becsülhető a várható döntés dátuma.


Mennyi időt vesz igénybe a pályázat elkészítése?
A pályázatok elkészítésének időtartama minden pályázati kiírás estében különböző, hiszen a legkülönbözőbb célokra és fejlesztésekre nyújtható be pályázat. Egy pályázati anyag kidolgozása néhány napot vagy akár egy hónapot is igénybe vehet, fontos, hogy a projektterv kidolgozása megalapozott és előkészített legyen annak érdekében, hogy kivitelezhető projektekhez igényeljenek támogatást.


Miért jó, ha pályázatíró tanácsadóhoz fordulunk?
Egy pályázatíró és tanácsadó cég egyrészről segítséget nyújt az ideális pályázat vagy pályázatok megtalálásában és szakértelme révén felméri a nyerési esélyeket. Ennek segítségével biztosított, hogy a potenciális pályázó csak olyan pályázattal foglalkozzon, amin valóban lehetősége van támogatást elnyerni. A pályázat kidolgozása és az utógondozási feladatok ellátása ma már külön szakma. Fontos, hogy olyan szakember foglalkozzon a pályázat teljes élethossza alatt az anyagokkal, akinek megfelelő tapasztalata és tudása van az adott területen.
Fontos tudni, hogy a megfelelő pályázati konstrukció kiválasztása elengedhetetlen a kivitelezhető projekt tervezéséhez. Számos esetben tapasztaljuk, hogy egyes pályázó szervezetek nem a megfelelő pályázati kiírásra adják be támogatási igényüket. Több olyan vállalkozással és önkormányzattal is találkoztunk, ahol megtalálták a projektjükhöz megfelelő pályázatot, de tapasztalatlanság miatt hibát vétettek, és nem kaptak támogatást. Ilyen esetben számolni kell azzal is, hogy az adott pályázat esetleg évekig nem fog ismét megjelenni vagy bár megjelenik, de olyan módosított feltételekkel, ami miatt nem nyújtható be a pályázat.
Számos esetben előfordult, hogy már meghatározott pályázat elkészítése céljából fordult hozzánk a pályázó. A személyes konzultációk során, a projektterv megismerését követően szakembereink minden olyan pályázati lehetőséget ismertetnek, ami szóba jöhet, így gyakran előfordul, hogy olyan pályázatokat is tudtunk javasolni az aktuális lehetőségek közül, ami kedvezőbb feltételekkel, magasabb támogatás mellett került meghirdetésre.
A Pályázatmenedzsment Központ erőssége, hogy minden munkatársunk olyan szakember, aki rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik a pályázatírás és tanácsadás terén. Munkatársaink közreműködésével az Ön projektjét az ötlettől a megvalósításig, sőt, egészen a fenntartási időszak lejártáig szakemberek kísérik végig.


Milyen kötelezettségei vannak a Pályázónak miután elnyert egy támogatást?
Ügyfeleinket már a pályázati dokumentáció benyújtását megelőzően, a projekttervezési időszakban tájékoztatjuk, hogy a támogatás elnyerése esetén milyen kötelezettségeket kell vállalnia. Természetesen minden esetben a pályázati kiírástól függ, hogy milyen típusú vállalásokat, kötelezettségeket szükséges teljesítenie a pályázó szervezetnek. Van olyan pályázat ahol fixen meghatározott vállalások közül kell választani, vagy eleve meghatározott vállalásnak kell eleget tenni. Számos olyan pályázat van, ahol a pályázó döntheti el, hogy mit szeretne vállalni és annak megfelelően plusz pontokat kaphat, tehát nagyobb eséllyel nyerheti el a támogatást, aki például új alkalmazott felvételét tervezi, de számos pályázatban az árbevétel növelése is többletpontot jelenthet.
Abban az estben, ha valamely nyertes Ügyfelünk nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, természetesen tanácsadást nyújtunk részére a szükséges lépésekkel kapcsolatban. Általánosságban elmondható azonban, hogy a kiíró és Közreműködő Szervezeteknek nem célja, természetesen a szabályok szigorú betartása mellett, hogy a nyertes pályázók elessenek a már elnyert támogatástól. Büszkék vagyunk arra, hogy még soha nem került arra sor, hogy bármely nyertes Ügyfelünket pénzvisszafizetésre kötelezzék.


Mit jelent a fenntartási időszak?
A támogatás elnyerését követően, a projekt megvalósítása után következő időszakot nevezzük fenntartási időszaknak. Pályázati konstrukciótól függően, általában 3-5 éves fenntartási időszakot kell vállalnia a pályázónak. A fenntartási időszakban a pályázó vállalja a projekt fenntartását/üzemeltetését.


Mit lehet tenni, ha a pályázat beadása után valamilyen üzleti okból mégsem szeretné a projektet megvalósítani a Kedvezményezett?
A pályázónak természetesen bármikor lehetősége van visszavonni pályázatát akár az értékelési vagy a megvalósítási időszakban is. A már nyertes pályázó, a Kedvezményezett kérelmezheti Támogatási Szerződése felbontását, mely azonban nem jár semmilyen negatív hatással a szervezet támogatásigénylési lehetőségeire, nem kerül „feketelistára”.


Lehet-e ugyanarra a projektre több támogatást is igénybe venni?
Lehetőség van egy projektre több forrásból is támogatást kapni, de túlfinanszíroztatni nem lehet a projekteket.


Lehet-e negatív a saját tőke?
A legtöbb pályázat esetében az éves beszámolóban szerepelő saját tőke negatív értéke automatikusan kizárja a pályázót a rendszerből.


Pályázhatok-e ha adótartozásom van?
A pályázó szervezetnek minden esetben szükséges megfelelnie bizonyos alapkritériumoknak.
Amennyiben köztartozással rendelkezik a pályázó, de azt kiegyenlíti, vagy részletfizetési megállapodást köt, akkor nincs akadálya támogatás igénylésének.


Pályázhat-e külföldön bejegyzett vagy külföldi tulajdonú szervezet?
A hazánkban felhasználható támogatások lényege, hogy itthon megvalósuló projekt támogatására ítélik oda, olyan megvalósulási helyen, mely a pályázó szervezet bejegyzett telephelye, székhelye, fióktelepe. A külföldi tulajdonú cégek, melyek Magyarországon rendelkeznek bejegyzett megvalósulási hellyel, ennek megfelelően benyújthatnak pályázatot, az elbírálás során nem éri negatív megkülönböztetés őket.


Lehet-e többször is pályázni?
Egy pályázati kiírásra egy évben általában csak egyszer pályázhatunk, ugyanakkor a nyertes pályázó más jogcímekre természetesen adott évben még pályázhat, és elnyerhet támogatást. Nem ritka partnereink körében, hogy évről évre megvalósítanak fejlesztéseket a minden évben kiírt pályázatok segítségével. A Pályázatmenedzsment Központ partnereként biztos lehet benne, hogy a kiválasztott pályázaton jogosult indulni, hiszen szigorú előminősítési rendszerünk segítségével kizárjuk azokat a pályázati kiírásokat, melyek kritériumrendszerének nem felel meg szervezete.